Småbröd med Dinkel: Nattjästa

Nybakat till frukost! Det låter ju som en bra idé. Och är lätt fixat om man har färdig deg som jäser i kylskåpet över natten. Jag gör småbröd på det sättet med dinkel, morot och linfrön.

Nattjästa småbröd med dinkel

Innehåll:

Mjöl: Vete/dinkel 80/20

Vatten: 70 procent av total mjölvikt
Övrigt: Morot 20, linfrö 5, jäst 2, salt 2 procent av total mjölvikt

Jag gjorde så här.

Recept

  • Kväll
  • 400 g vetemjöl special
  • 100 g fullkornsdinkelmjöl
  • 350 g vatten
  • 100 g finriven morot
  • 25 g linfrön
  • 10 g jäst
  • 10 g salt

Kör allt i assistent i cirka tio minuter. Man kan låta degen vila i nån halvtimme i bunken. Man vill ju inte stressa degen. Den måste få vila. Det låter bra.

Dela degen i 12 delar. Rundriv – det vill säga snurra runt dem till fina bollar. På plåt – in i kylen.

Plastade för att de inte ska bli torra på ytan. Här lite morgontrötta.

Innan du gör något annat på morgonen – sätt på ungnen. 250 grader kan man ta.

Sen är det bara att låta dem gräddas tills de ser klara ut. Kanske 7-8 minuter.

Tadaaa! Nygräddade bröd till söndagsfrukosten.

Man kanske skulle ha pyntat dem med lite solros- och pumpafrön. Får bli nästa gång.

Omdöme: Det blev ett gott lite tyngre bröd – inte lätt och luftigt alltså. God smak med lin, dinkel och morot.

Det kan vara gott. Men kanske att jag provar ett lite ljusare bröd med lite morot och frön ovanpå nästa gång…Här hittar du recept på surdegsbröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *